Faktor kejatuhan tamadun

Politik yang kukuh dapat menyumbang kepada kejayaan sesebuah tamadun umpamanya tamadaun Rom dan Parsi pada awalnya mempunyai asas politik yang kukuh dengan system pemerentahan yang teratur dan kuat. Pihak-pihak musuh tidak dapat mengganggu-gugat Negara meyebabkan usaha-usaha membangunkan tamadun tidak terhenti. Rangsangan keagamaan juga boleh menyebabkan sesebuah tamadun itu berkembang maju. Keadaan ini dapat kita lihat dengan tamadun islam.

Faktor kejatuhan tamadun

Tuesday, 16 February Faktor-faktor kejatuhan Kerajaan Uthmaniyyah 1. Kelemahan Kepimpinan Bermula kurun ke 17 M, Sultan-sultan yang menaiki takhta mempunyai keperibadian yang lemah dan hanya mementingkan kemewahan dan tunduk kepada hawa nafsu.

Selepas kematian Sultan Sulaimen 1, tahunramai sultan tidak sekuat sultan-sultan terdahulu. Baginda hanyalah boneka dan kuasa pemerintah terletak di tangan golongan elit Turki. Sultan hanya menurut kehendak golongan tersebut yang berkepentingan peribadi. Selain itu, kelemahan juga dapat dilihat semasa Sultan Murad V.

PESONA ALAMANDA: faktor kajatuhan sesebuah tamadun

Beliau telah dinaikkan oleh golongan Freemason sebuah pertubuhan Yahudi dan hanya sempat memerintah selama 93 hari kerana penyakit gila akibat terlalu takut.

Beliau takut melihat kematian sultan sebelumnya iaitu Sultan Abdul Aziz yang mati dibunuh.

Faktor kejatuhan tamadun

Selain itu beliau adalah seorang yang mudah tertipu dan merupakan seorang kaki arak dan tidak berwibawa. Seringkali berlaku perebutan kuasa antara keluarga diraja menyebabkan politik menjadi tidak stabil dan berada dalam ketegangan. Kelemahan Ketenteraan Disiplin ketenteraan mulai longgar apabila pasukan tentera tidak lagi Faktor kejatuhan tamadun didalam kem dan bergaul dengan masyarakat, seperti dibenarkan berkahwin membuat kerja sampingan tertutama berniaga malah ada yang terlibat dengan aktiviti tidak bermoral seperti minum arak, rasuah dan sebagainya.

Janissari tidak lagi menjadi pasukan elit yang padu dalam kesetiaan kepada sultan, tetapi memupuk minat terhadaptanggungjawab luaran mereka dan seringkali kekurangan latihan ketenteraan. Selain itu, pasukan khas ini sering memberontak terhadap sultan.

Kelemahan Dasar Ekonomi Tanzimat atau pemulihan semula Ekonomi di Turki telah memberi tekanan kepada Turki Uthmaniyah untuk melakukan pembaharuan dalam pelbagai bidang.

Kerajaan Uthmaniyah mengalami hutang yang kronik. Contohnya zaman pemerintahan Sultan Mahmud — yang terlalu mengagumi kemajuan Eropah.

Akibatnya jerat hutang semakin bertambah, bunga hutang yang mencekik menyebabkan Kerajaan Uthmaniyah hampir bankrap. Sultan Abd al-Aziz meneruskan Tanzimat sehingga empayar tersebut muflis pada dengan pinjaman besar dari Eropah, membawa kepada tertubuhnya Pentadbiran Hutang Awam Kebangsaan Uthmaniyah, yang kerajaan dan pemilik bank Eropah mengawal kewangan Uthmaniyah.

Ini membuktikan proses Tanzimat dalam bidang ekonomimemberikan kesan buruk dalam kestabilan ekonomi TU dan menghancurkan TU. Kelemahan Sistem Pendidikan Dari sudut sosial, Proses Tanzimat telah mewujudkan banyak sekolah-sekolah sekular menggantikan sekolah yang berpendidikan Islam. Pendidikan sekular initertumpu kepada karya sastera tertentu, arena persuratan berkembang maju danterjemahan daripada fiksyen barat.

Malahan sistem pendidikan telah disusun semula. Padasebuah Kementerian Pelajaran Umum ditubuhkan untuk menyelias ekolah sekular. Maka, sekolah sekular mula tumbuh seperti cendawan di Turki. Malahan negara barat juga mengambil peluang ini untuk menyerapkan pendidikan mereka melalui beberapa institusi pendidikan.

Pengenalan Undang-undang Barat Malahan, pengenalan undang-undang Barat juga telah dibawa masuk ke Turki yang telah mengetepikan undang-undang Islam yang diguna pakai selama ini. Kelemahan sudut politik Dari aspek politik dan pentadbiran, kerajaan TU telah memperkenalkan pentadbiran ala barat yang bertunjangkan sistem demokrasi.

Kementerian tertentu telah ditubuh seperti kementerian Pelajaranpolis dan Majlis Tanzimat yang berperanan menasihati Sultan. Tetapi hakikatnya sultan hanya mengikut telunjuk golongan Pasha dan tanpa sebarang kuasa dalam menentukan dasar negara.

Malahan, kuasa-kuasa Gabenor wilayah turut dikurangkan. Situasi ini melemahkan kesultanan TU.Increasing positive behavior Reward A consequence of good behaviour. It’s a way of saying ‘well done’ Praise, Encouragement, and Rewards. Mar 18,  · Faktor-faktor utama yang mendorong kemerosotan tamadun Islam hampir serupa dengan tamadun lain iaitu: Pemerintah yang lemah; Negara yang diperintah oleh pemerintah yang lemah akan mudah menjadi kucar-kacir, ketidakstabilan politik, kelumpuhan ekonomi dan perpecahan negar menjadi wilayah-wilayah kecil.

Meskipun sesuatu tamadun itu mampu menguasai dunia dan melalui zaman kegemilangan, namun masih terdapat kemungkinan tamadun tersebut mengalami zaman kejatuhan. Tamadun Islam terkenal dengan kecemerlangan pentadbirannya, namun ia mengalami zaman kemunduran disebabkan beberapa masalah yang melanda.

Faktor Penyumbang kejayaan Tamadun dan kejatuhan tamadun Faktor Penyumbang kejayaan Tamadun. i. Politik yang kukuh dapat menyumbang kepada kejayaan sesebuah tamadun umpamanya tamadaun Rom dan Parsi pada awalnya mempunyai asas politik yang kukuh dengan system pemerentahan yang teratur dan kuat.

Pihak-pihak musuh . faktor kejatuhan tamadun. Sejarah 1STPM Ciri Ciri Masyarakat Bertamadun. Agama dan Peranannya dalam Membina Masyarakat yang Bertamadun. Bab 3 Tamadun Melayu. Tamadun dari perspektif islam.

CTU -NOTA LENGKAP. TAMADUN ISLAM.

Tamadun Islam: Pembinaan, Perkembangan dan Kemerosotan Tamadun

TITAS Past Year. Tamadun Islam vs Tamadun Barat-final.5/5(5). Faktor Keruntuhan Sesebuah Tamadun 1 • Ketidakadilan dengan wujudnya jurang perbezaan ketara antara kaya dan miskin. – Penghujung tamadun Romawi pada kurun ke-3 dan ke-4 masihi.5/5(5).

KEBANGKITAN DAN KEJATUHAN TAMADUN MELAYU by afiq ikhwan on Prezi